Sliding in a wooden block with word trust written on it

Ledolomilci za gradnjo zaupanja

5 min

Po definiciji je tim manjša skupina ljudi, ki med seboj sodelujejo, da bi dosegli skupen cilj. Ampak zakaj, so nekateri timi uspešnejši od drugih?

Eva Smrekar

Strokovna sodelavka v skupnih službah

Tista, ki je najboljša v vsem (in ureja web)

Eva Smrekar

4

To so se pred nekaj leti vprašali v podjetju Google in izvedli raziskavo, v kateri so opazovali delovanje 180 timov. Našli so več dejavnikov, ki vplivajo na njihovo uspešnost, vendar je bil najpomembnejši med njimi eden: psihološka varnost. To je neko posebno ozračje v ekipi, kjer so posamezniki pogumni, si upajo tvegati in iskreno izraziti svoje mnenje. To pomeni, da vsak lahko kadar koli z drugimi deli svojo idejo in nikoli od nikogar zaradi tega ne dobi negativnega feedbacka ali kakršnih koli negativnih posledic. V takšnem ozračju posamezniki pokažejo svoj pravi obraz, se popolnoma izrazijo in so popolnoma avtentični. Da lahko ustvarimo psihološko varnost v timu, si moramo najprej med seboj zaupati.

Največ zaupanja se zgradi med neformalnim druženjem – med pogovori na hodniku, jutranjimi kavami, skupnimi kosili … Z delom na daljavo in hibridnim delom pa smo izgubili ravno te socialne stike. Zato je pomembno, da se zavestno trudimo graditi pozitivne in zaupanja vredne odnose. Čas, ko smo skupaj v pisarni, zato namenimo kreativnim sestankom, brainstormingom … To ni čas, ko bi osem ur vsak delal za svojim računalnikom, po možnosti s slušalkami na ušesih. Čas fizičnega kontakta med sodelavci je potrebno kar se da izkoristiti za tiste dejavnosti, ki jih težje opravljamo na daljavo. Sodelavcem moramo omogočiti čas in jim dovoliti, da se družijo drug z drugim. Tako porabljen čas ni vržen stran, pač pa investicija v močne timske vezi, katerih rezultat je sinergija in zato večja učinkovitost naše ekipe.

Predlagam, da si pred naslednjim sestankom vzamete 10 minut za neformalno povezovanje. Spodaj najdete nekaj icebreakerjev oz. ledolomilcev za »ogrevanje« pogovora med sodelavci.

Woman in a meeting talking

Ledolomilci

Zlato zrno

S sodelavci delite nasvet/misel/citat, ki je vam pomagal pri delu ali v življenju, in zakaj.

Laž ali resnica.

Sodelavcem povejte 1 trditev o sebi, ki lahko drži ali ne. Ostali naj ugibajo, ali je laž ali resnica.

Moje otroštvo

Delite zabavno zgodbo iz otroštva.

Vroči stol

Sodelavci vam lahko zastavijo eno vprašanje.

Coffee break

Vzemite si nekaj časa in si privoščite kavo s sodelavci.

 

Gradnja tima ni enkratni dogodek temveč proces, za katerega moramo dnevno skrbeti.

Nasveti o ustvarjanju pravih timov

Novosti na področju aktivnosti, timskih del in izobraževanj

Vodilni so spregovorili: team building je prihodnost posla

Raziskava vodilnih potrjuje: team building je prihodnost posla

Violine za glasbeni team building program

Glasbeni team buildingi: transformativna moč

Hopeful image of sky

Ugotovitve projekta Aristotel

V bazo znanja

Ustvarjamo rešitve za vaš tim

Predani smo k razvijanju inovativnih timskih programov, ki pomagajo k rasti ekipe in podjetja.

 

TBA mesečnik

Vabimo vas, da spremljate naš mesečnik TBA Komunikator, v katerem pišemo o trendih in inovacijah v teambuildingu ter vas obveščamo o dogajanjih v TBA.