Po novem letu produktivnost zaposlenih drastično upade

Produktivno leto se začne v decembru!

Statistike kažejo, da so zaposleni po veselem decembru najmanj produktivni. Če poznamo prave pristope, lahko to žalostno statistiko obrnemo na glavo.

Kadrovniki in vodilni ves čas iščemo načine, s katerimi bi evforijo veselega decembra uspešno prenesli na delovno mesto in jo ohranili še dolgo po novoletnih praznikih. Žal to ni lahka naloga. Nasprotno, statistike jasno kažejo, da produktivnost najbolj strmo pade ravno po koncu praznične sezone. TBA je tu zato, da vam pomaga ta trend obrniti na glavo. Če se decembra znamo obrniti, lahko entuziazem prazničnega obdobja integriramo v kulturo podjetja, kar pripravi izvrstno izhodišče za energičen začetek novega leta.

 

1.     Decembra je čas za nagrade

Vsakdo se veseli, če je njegovo trdo delo prepoznano. Na prizadevanju vaših zaposlenih hkrati temelji obstoj vašega podjetja. Naj bo torej december namenjen prepoznavi njihovih dosežkov. Hvalo lahko decembra prestavite v višjo prestavo; ne le z generičnimi promocijskimi darili in zahvalami, ampak z osebnimi sporočili in pozornostmi, ki prepoznajo unikaten doprinos vsakega posameznega zaposlenega. Bonus ali unikatno darilo prav tako ne bo škodilo. Ne pozabite, da hveležnost ni strošek, temveč naložba. Naložba, katere donosnost so zaposleni, ki so se pripravljeni energično spopasti z izzivi novega leta.

 

2.     Krepljenje vezi prek team buildinga

Redko katera stvar poveča motivacijo kot tesno povezan tim, ki se skupaj žene proti istemu cilju. Zabaven, a hkrati globok in pomenljiv team building je večinoma ključ, ki odklene to sinergijo. Od skupnega ustvarjanja unikatnih čestitk in igrač, ki jih dobijo manj priviligirani otroci, do skupinskega bobnanja, ki se sliši po celotni pisarni. Pri TBAju najdete aktivnost, ki rezonira z vašim timom, a hkrati vsebuje tudi globlji pomen in priložnosti za globlje povezave, s čimer prekaša hedonsko uživanje na račun firme. Če uspete v decembrski urnik vključiti team building, ki bo povezal sodelovanje s praznovanjem, bodo obresti v začetku leta že jasno vidne.

 

3.     Ravnovesje med delom in zasebnim življenjem je decembra še posebej pomembno!

Decembra je čas, da se začnete ukvarjati z ravnovesjem med delom in prostim časom. Zavedati se je treba, da si večina zaposlenih ne prizadeva le za odločnost v poslu, ampak tudi za rast v osebni sferi. Nič ne bo narobe, če boste decembra nekoliko bolj popustljivi; dajte zaposlenim nekaj prostora, da lahko napolnijo baterije in se ponovno povežejo s svojimi globljimi cilji. Prosti dnevi, spodbujanje hobijev in časa za družino se zdi mnogim nelogičen korak – a le zaposleni, ki rastejo na osebnem področju, lahko rastejo tudi v poslovni sferi. Verjemite, kar se da sproščen december se obrestuje še dolgo po novem letu.

 

4.     Spodbudite zaposlene pri ustvarjanju novoletnih zaobljub!

Vsi smo se že soočili s situacijo, ko smo konec leta ambiciozno postavili visokoloeteče cilje za novo leto, ki pa smo jih po le nekaj mesech ali tednih (se zgodi!) nečastno pustili. Če imate s postavljanjem konkretnega načrta za priodnje leto težave že vi, verjemite, da jih imajo tudi vaši zaposleni. Organizirajte delavnico, ki se osredotoča na vprašanje novoletnih zaobljub in zaposlene uči, kako jih integrirati v vsakodnevno rutino. Ko človek zazna, da se njegove aspiracije s pomočjo preverjenega sistema počasi spreminjajo v resničnost, motivacija skokovito naraste – kar pa se zelo pozna tudi na delovnem mestu.

 

5.     Začinjena zabava

Božična zabava v podjetju – ni to že prežvečena tema, ki (glede na statistike) več kot očitno ne da želenih rezultatov? Že res, a v mislih imamo začinjeno različico! V zabavne aktivnosti integrirajte vrednote podjetja. Kako? Organizirajte igre, ki predstavljajo etos vašega podjetja. Podeljujte nagrade, ki so povezane s skupno usmeritvijo. Prepoznajte posameznike, ki so največ doprinesli h kulturi podjetja. Veliko načinov je, da misijo podjetja integrirate v zabavo in iz hedonske ekstravagance ustvarite dogodek z globokim pomenom. Se zdi težko izvedljivo? Tu lahko priskočimo na pomoč – od celotne organizacije do integracije premišljene timske aktivnosti, ki poenoti zaposlene. Oglasite se – z veseljem vam priskočimo na pomoč. S skupnimi močmi bo ”ponovoletni blues” ostal oddaljen spomin, ne realnost, s katero se morate soočati še dolgo po tem, ko se zvok ognjemetov poleže.

 

 

Tips on creating the right teams

New developments in activities, teamwork and training

Blagovna znamka

How brand and reputation affect employee engagement

Tim, ki se vzpodbuja

5 Easy Steps To Build Trust In The Business World

Go to blog