Uporaba navidezne resničnosti

Kako zgraditi resnični tim z uporabo navidezne resničnosti

4 min

Nova tehnologija prinaša tudi nove možnosti za razvoj timov in timskega dela. Pri TBA že ves čas spremljamo trende v svetu in jih uspešno vpeljujemo na slovenski trg. Eden takih je teambuilding v navidezni resničnosti.

Spremembe so edina stalnica, danes pa je gonilo večine njih razvoj tehnologije. Ta povzroča, da se hitreje kot kdaj koli prej spreminjajo potrebe in želje posameznikov, podjetja pa se morajo temu prilagajati. Kot zadnji sledijo zakonodajalci, pa tudi tu je hitrost sprememb danes bistveno večja kot nekoč.

Nova tehnologija prinaša tudi nove možnosti za razvoj timov in timskega dela. Pri TBA že ves čas spremljamo trende v svetu in jih uspešno vpeljujemo na slovenski trg. Eden takih je teambuilding v navidezni resničnosti.

Pri uporabi VR kot orodja za namen teambuildinga je potrebno biti previden

Timsko delo je možno le, kadar imamo vzpostavljen dober osebni odnos s člani tima in si med seboj zaupamo. Zato dober teambuilding v pravem pomenu besede brez osebnega stika ni možen. Pa vendar, to ni ovira, da v teambuilding dogodke ne bi vključevali tudi sodobno tehnologijo. Pomembna je le zavest, da je navidezna resničnost le del programa, je orodje, udeleženci pa se povezujejo v realnem svetu. Na ta način dobimo izkušnjo, ki je dinamična, zanimiva in uporabna za rast in razvoj tima.

Teambuilding z uporabo VR očal je novost na slovenskem tržišču, prinaša pa novo, drugačno izkušnjo, ki člane tima potegne v navdušenje nad možnostmi, ki jih ponuja virtualni svet. Tovrstni teambuilding programi so zasnovani tako, da se udeleženci nenehno gibljejo in prenašajo informacije med realnim in virtualnim svetom.

 

VR teambuilding

 

Prednosti, ki jih prinaša teambuilding z uporabo navidezne resničnosti

Nekaj novega, drugačnega

Drugačne, nove izkušnje nam širijo obzorja in povečujejo kreativnost. Edward de Bono, guru kreativnega razmišljanja, je razvil vrsto tehnik, s katerimi se izpostavljamo nenavadnemu, novemu, drugačnemu in na ta način povečujemo zmožnost biti kreativni. Tudi teambuilding uporabljamo za razvoj kreativnega potenciala tima in se z uporabo navidezne resničnosti soočimo z nečim novim, drugačnim.

Intenzivna osebna izkušnja

Z uporabo dovolj kvalitetne opreme je naše možgane relativno lahko preslepiti, posameznik doživi zelo močno izkušnjo, izplen teambuildinga pa je tako večji, saj nastajajo trajnejše sledi v možganih. Ob povečani aktivnosti možganov je navadno večja tudi motivacija posameznikov in želja po napredku, zato lahko naredimo bolj kvalitetno analizo in samoevalvacijo.

Soočanje s spremembami

Teambuilding z uporabo navidezne resničnosti je odlična prispodoba za soočanje s spremembami na ravni tima. Tim lahko doživi vse ključne faze, ki jih doživi ob pravi spremembi v podjetju (nov CRM, spremenjen proces, na novo definirane vloge) in se na njih uči, kako obvladovati spremembe na nivoju tima. Predvsem pa uporabimo pozitivno izkušnjo s spremembo kot primer, da so spremembe lahko dobre in da je zelo veliko odvisno od timskega pristopa k spremembi.

Podobnost z realnim delovnim okoljem

Danes veliko dela in komunikacije opravimo v virtualnem prostoru, za usklajevanje med člani tima pa je potrebno informacije iz virtualnega prenesti v realni prostor. Vse skupaj je še bolj potencirano pri dislociranih in virtualnih timih (člani imajo manj ali pa sploh nimajo fizičnega stika). Tako teambuilding, ki kombinira realni in navidezni svet najbolje odraža dejansko okolje tima.

Zabava

Nikakor ne smemo podcenjevati pozitivnega učinka dobrega počutja in zabave na gradnjo ekipe, predvsem na nezavednem nivoju. Pogosto so ekipe presenečene, da se imajo lahko tako dobro na teambuilding dogodku, seveda pa je za ustvarjanje takega dobrega počutja pomembno, da je program pravilno zasnovan in voden, v nasprotnem primeru lahko dosežemo ravno nasprotni učinek.

Že sedanjost je digitalna, prihodnost toliko bolj. Uporaba navidezne resničnosti ni namenjena le zabavi, ampak je odlično orodje za povezovanje tima. Številne prednosti, ki jih ponuja so svetovni trend, ki ga v TBA prinašamo v Slovenijo s programi kot so Neskončna zanka, VR-Hiša denarja, VR-Kdo je bil?, VR-Vesoljska postaja

dr. Luka Jan, programski direktor TBA

 

 

Vsi digitalni programi

Nasveti o ustvarjanju pravih timov

Novosti na področju aktivnosti, timskih del in izobraževanj

Zadovoljni ljudje se veselijo team buildinga

Katere tri elemente mora vsebovati team building?

Vodilni so spregovorili: team building je prihodnost posla

Raziskava vodilnih potrjuje: team building je prihodnost posla

Violine za glasbeni team building program

Glasbeni team buildingi: transformativna moč

V bazo znanja

Ustvarjamo rešitve za vaš tim

Predani smo k razvijanju inovativnih timskih programov, ki pomagajo k rasti ekipe in podjetja.

 

TBA mesečnik

Vabimo vas, da spremljate naš mesečnik TBA Komunikator, v katerem pišemo o trendih in inovacijah v teambuildingu ter vas obveščamo o dogajanjih v TBA.