Books on a desk

Poletno branje

5 min

Ste tudi vi med tistimi, ki v potovalko najprej spakirajo knjige? Za vas imamo nekaj odličnih predlogov za branje, s katerimi boste na plaži zabavali svoje možgančke.

Dani Polajnar, Iza Sia in Samo Login s knjigo 7 Unicorn drive

Dani Polajnar: 7 UNICORN DRIVE

Knjiga pripoveduje zgodbo Ize Sie in Sama Logina – ustvarjalcev pravega “samoroga”. Od IT startup-a, ki je bil ustanovljen v majhni Sloveniji, do prodaje v višini milijarde dolarjev v samo 7 letih.

Za razliko od večine podjetij ob začetku niso natančno vedeli, kaj bodo delali. Vedeli pa so, kaj je njihov namen, ki jih je gnal naprej. Zaradi njega niso odnehali, tudi ko so se soočili z najtežjimi ovirami. Z zavestnim ustvarjanjem so si zastavili visoke cilje in jih zmanifestirali v realnost.

V knjigi je predstavljen tudi Flashlight leadership. To je praktični model novodobnega vodenja organizacije, ki ga simbolizira enostaven predmet – ročna svetika. Pri tem vsak del predstavlja en kos področja delovanja organizacije. Močnejši kot so elementi svetilke in bolj kot so povezani, boljši je rezultat.

Sarah Jaffe: WORK WON'T LOVE YOU BACK

Vsi smo že slišali: "Če delaš to, kar imaš rad, ne boš delal niti dneva v življenju." In vsi zaposleni žrtvujemo nekaj za privilegij, da lahko počnemo to, kar imamo radi.

V knjigi Sarah Jaffe preučuje ta mit o "ljubezni do dela" - ideja, da določeno delo v resnici ni delo in ga je zato treba izvesti zaradi strasti, ne plačila. Jaffe pripoveduje izkušnje delavcev v različnih panogah - od neplačanih pripravništev, do preobremenjenih medicinskih sester, do delavcev v neprofitnih organizacijah in celo poklicnih športnikov - in razkriva, kako so nas vse prevarali.

Kot trdi Jaffe, nam bo razumevanje pasti "ljubezni do dela" omogočilo, da bomo manj delali in zahtevali toliko, kot je naše delo vredno. Ko se enkrat rešimo teh vezi, lahko končno ugotovimo, kaj nam dejansko prinaša veselje in zadovoljstvo.

Bill Gates: HOW TO AVOID A CLIMATE DISASTER

Bill Gates v knjigi predstavlja širok, praktičen in dostopen načrt, kako lahko svet pravočasno doseže nič emisij toplogrednih plinov, da bi se izognil podnebni katastrofi.

S pomočjo strokovnjakov s področja fizike, kemije, biologije, inženirstva, politologije in financ se je osredotočil na to, kaj je treba storiti, da bi preprečili drsenje planeta proti okoljski katastrofi. V tej knjigi ne pojasnjuje le, zakaj si moramo prizadevati za nične emisije toplogrednih plinov, temveč tudi podrobno opiše, kaj moramo storiti, da dosežemo ta pomemben cilj.

Na podlagi njegovega razumevanja inovacij in tega, kaj je potrebno, da nove ideje pridejo na trg, opisuje področja, na katerih tehnologija že pomaga zmanjševati emisije, kje in kako lahko sedanja tehnologija deluje učinkoviteje, kje so prebojne tehnologije in kdo dela na teh bistvenih novostih. Na koncu poda še konkreten, praktičen načrt za doseganje cilja ničelnih emisij, ki ne predlaga le zakonov, ki bi jih morale sprejeti vlade, temveč tudi to, kaj lahko naredimo kot posamezniki.

Adam Grant: THINK AGAIN

Think Again je knjiga o koristih dvoma in o tem, kako lahko izboljšamo sprejemanje neznanega in se veselimo tega, da se kdaj motimo.

Dokazi so pokazali, da ustvarjalni geniji niso navezani na zgolj eno idejo, ampak so nenehno pripravljeni premisliti o svojih stališčih. Da vodje, ki priznajo, da nečesa ne znajo in iščejo povratne informacije, vodijo bolj produktivne in inovativne ekipe.

Adam Grant v knjigi raziskuje, zakaj moramo znova premisliti in kako se lahko tega naučimo kot posamezniki, kako lahko drugim pomagamo znova premisliti in kako šole, podjetja in vlade zaostajajo pri gradnji kultur, ki spodbujajo premišljevanje.

John C. Maxwell, Rob Hoskins: CHANGE YOUR WORLD

Ne glede na to, kaj si želite - boljše šole, boljše soseske, bolj pozitivna delovna mesta, bolj povezane družine ali bolj angažirane skupnosti - Change Your World vas bo vodil skozi celoten postopek, da boste lahko reagirali in začeli vplivati že danes.

V svetu lahko dosežete pozitivne, trajne spremembe, ne da ste bogati, znani ali vodite veliko organizacijo. John C. Maxwell in Rob Hoskins ponujata navdihujoč in praktičen načrt, kako postati sprememba, ki jo želite videti v svoji skupnosti in širše.

Ustvarjamo rešitve za vaš tim

Predani smo k razvijanju inovativnih timskih programov, ki pomagajo k rasti ekipe in podjetja.