Man looking at blackboard with "stress" written on it

Razbremenite se z meditacijo čuječnosti

5 min

Sedite udobno? Zdaj … zaprite oči. Zavedajte se svojega dihanja. Opazujte, kako zrak potuje v vaše telo in iz njega. Ko vdihnete ... in izdihnete ... Se osredotočate na svoje dihanje ali so vaše misli kar poletele?

V današnjem hitrem tempu življenja, kjer nas tehnologija vsako sekundo dneva vznemirja, se je težko osredotočiti. Usedem se, da bi pisala. A kmalu ujamem svoje misli, ki tavajo, obsedene z nečim, kar mi je nekdo rekel včeraj, ali z nečim, kar sem storila. Sedaj pa se še dodatno jezim nase, ker ne pišem. Grr… Stres in tesnoba naraščata in nekaj je treba spremeniti.

Kaj je meditacija čuječnosti?

Meditacija čuječnosti osredotoča vašo pozornost na sedanji trenutek. To je veščina, ki z redno vadbo omogoči sproščeno, neobsojajoče zavedanje misli in občutkov. Spoznate, da so to le misli in vas ne obvladujejo. Številne študije so potrdile, da imajo aktivnosti, ki temeljijo na čuječnosti, pozitivne in močne učinke na simptome stresa, tesnobe in neredne vzorce spanja ter izboljšanje splošnega psihičnega počutja. In zdaj, s pomočjo tehnologije slikanja možganov, kot sta fMRI in EEG, obstaja nešteto znanstvenih člankov, ki dokazujejo njene nevrološke koristi.

Woman meditating at work

 

Stres in sprostitev

Vsakdo se kdaj v vsakdanjem življenju sooči s stresom. Mehanizmi nadzora, ki jih pogosto samodejno vključimo, ko smo pod stresom, ne pomagajo veliko. Primernejši so za predzgodovinske čase, ko sta bila boj ali beg edina izbira. Ko smo se soočili z RESNIČNIMI grožnjami. K sreči dandanes ne naletimo prepogosto na sabljozobe tigre in je večina »groženj«, na katere se odzovemo, NAVIDEZNIH. To pomeni, da naša telesa in um obravnavajo RESNIČNE IN NAVIDEZNE grožnje povsem enako, posledični stres pa je lahko tudi ključni povzročitelj številnih fizičnih bolezni, ki povzročajo bolečino in s tem še povečujejo stres.

Naš pogled na situacijo lahko sproži ali poslabša stres. Ste že kdaj ugotovili, da v mislih ponavljate isto stvar? Ruminacija oz. premlevanje je mučno in je lahko simptom depresije. Čeprav bi radi mislili, da je naša perspektiva pravilna, nam lahko meditacija čuječnosti pomaga ponovno oceniti naša predvidevanja o zunanjem svetu. Ta proces se imenuje kognitivno ponovno zaznavanje. Ko vadimo meditacijo čuječnosti, se osredotočamo na sedanjost, kar nam omogoča spremljanje misli v trenutku, ko se pojavijo, na neevalvacijski način.

A bodimo iskreni ... v vročini stresnega trenutka je meditacija zadnja stvar, ki bi jo počeli. Tu nam lahko pomaga vodena meditacija. Če odprete aplikacijo na telefonu, zaprete oči in sledite vodniku, vas lahko popelje naravnost v meditativni proces, ki vam nudi takojšnje olajšanje.

Fiziološki rezultati so znanstveno dokazani. Sprostitev zmanjša aktivnost nadledvične žleze, okrepi imunski sistem in zniža krvni tlak. Učinkovitejše od napitka kurkuma latte. 

Coworkers meditating together, sitting on the floor

 

Napolnite svoje baterije

Spanje je bistvenega pomena za fizično dobro počutje in duševno zdravje. Vpliva na naš apetit, dihanje, krvni tlak, zdravje srca in ožilja, imunski sistem, stresne hormone in drugo. Slabo spanje je povezano s težavami v duševnem zdravju, kot sta anksioznost in depresija.

Nenehno nas opominjajo, da bi morali dnevno imeti 7-8 ur kakovostnega spanca. Na žalost pa je število ljudi, ki imajo težavo zaspati ali se zbujajo sredi noči, v porastu. Obstaja precej neizpodbitnih dokazov, da je to neposredno mogoče pripisati povečani uporabi elektronskih naprav. Uporaba tehnologije pred spanjem je zelo razširjena. Uporaba interaktivnih tehnoloških naprav, kot so pametni telefoni, računalniki in igralne konzole, lahko povzroči hipervzburjenje in ovira živčni sistem, kar povzroči motnje spanja.

Ob koncu dneva vam bo sprostitev uma z vodeno meditacijo čuječnosti pomagala odplavati v globok, naraven spanec.

Primer vodene meditacije, ki vas bo sprostila pred spanjem, najdete na spodnjem gumbu.

Video

Avtor: Esther Daniel, Vodja strategije vključevanja partnerjev pri Catalyst Global

Ustvarjamo rešitve za vaš tim

Predani smo k razvijanju inovativnih timskih programov, ki pomagajo k rasti ekipe in podjetja.

 

TBA mesečnik

Vabimo vas, da spremljate naš mesečnik TBA Komunikator, v katerem pišemo o trendih in inovacijah v teambuildingu ter vas obveščamo o dogajanjih v TBA.