4 peresna deteljica na sivi podlagi

Sreča v tem trenutku

5 min

Pretirana zazrtost v prihodnost je eden ključnih izzivov iskanja sreče pri modernem človeku. Naučiti se moramo najti tudi srečo zdaj, v tem trenutku.

Obstaja velik razlog, zaradi katerega ljudje čutimo močan pritisk in stres zaradi vsega, kar moramo postoriti – to je naša pretirana zazrtost v prihodnost. Eden ključnih izzivov iskanja sreče pri modernem človeku je v tem, da vedno gleda na srečo in zadovoljstvo kot nekaj, kar bo prišlo, ko se bo nekaj zgodilo v prihodnosti. Na primer ko bomo dosegli neke zadane številke, ko bomo dobili neko stvar, ko bomo odpotovali tja in tja, ko bomo dobili višjo plačo … Ciljna naravnanost v prihodnost je sicer pomemben element delovanja, hkrati pa samo načrt ne sme biti edini vir sreče. Ker ko pridemo do tja, si namreč večinoma takoj spet postavimo novega, višjega. In tako se ujamemo v začaranem krogu nenehnega iskanja zadovoljstva v prihodnosti.

Poleg »sreče v prihodnosti« se moramo naučiti najti tudi srečo zdaj, v tem trenutku. Vse premalo se zavedamo, kaj vse že imamo, kaj vse smo do danes že dosegli in za kaj vse smo v resnici lahko hvaležni. In na tem je potrebno delati načrtno. Moramo ozavestiti, za kaj smo lahko zadovoljni že zdaj, potem pa uživamo na poti do zadanih ciljev v prihodnje, ki nam bodo naše zadovoljstvo še povečali.

Sreča v timu

Enako je tudi z vodenjem timov. Če konstantno delamo le na doseganju zadanih ciljev in ko jih dosežemo, takoj postavimo nove, hkrati pa kot tim nismo zadovoljni na poti do njih, potem zavzetost članov ekipe ne more biti tako visoka, kot bi lahko bila. Zato je nujno potrebno proslavljanje doseženih ciljev, nujen pa je tudi konstanten pogovor o tem, kaj imamo in zakaj je to dobro za nas. Odkrito debato z ekipo na to temo predlagam vsaj enkrat na pol leta. To je lahko kar koli, kar se vam in vašim sodelavcem zdi, da vpliva na srečo ekipe. Od pogovora o delovnem okolju, sodelovanju, načinu dela, delovnem času, osebnih odnosih, možnosti izobraževanja, vsebine dela, kariernih možnosti – kar koli, samo da dejansko vpliva na zadovoljstvo ekipe.
 

Ozaveščanje sreče

Da bi bili lahko srečni in zadovoljni, moramo ozavestiti in biti hvaležni za to, kar smo že dosegli in kar že imamo. Temu pa dodamo še načrtovanje za prihodnost, kar bi lahko ta občutek naredilo še močnejši. Najprej moramo torej uživati na svoji poti. Na list papirja najprej zapišite vse, česar se lahko spomnite, kar ste v svoji karieri že dosegli in vam daje občutek zadovoljstva. Nato pa zapišite vse, za kar ste kot zaposleni v svoji organizaciji ali kot vodja svoje ekipe lahko hvaležni že ta trenutek.

Seznam dosežkov

Za ozaveščanje trenutnega stanja lahko pomaga tudi vaja pri kateri razmislimo, kateri dogodki v našem življenju so v zadnjih desetih letih najbolj vplivali na našo (ne)srečo. Če določimo, v katerem letu so se ti dogodki zgodili, še toliko bolje. Vpišite jih k letnicam na seznamu. Potem pa skozi vsa leta potegnite črto vaše (ne)sreče, od deset let nazaj, pa vse do danes.

Graf (ne)sreča

 

Ustvarjamo rešitve za vaš tim

Predani smo k razvijanju inovativnih timskih programov, ki pomagajo k rasti ekipe in podjetja.