Zadovoljni ljudje se veselijo team buildinga

Katere tri elemente mora vsebovati team building?

Organiziranje team buildinga ni lahko - samo premišljeno zasnovan dogodek bo imel trajne pozitivne učinke. Če se držite treh osnovnih smernic za organizacijo team buildingov, boste na dobri poti.

Team building je v zadnjih letih postal nepogrešljiv dodatek modernega delovnega okolja. Vodje in HR ekipe so pač prepoznali pomen povezanosti, sodelovanja in komunikacije med zaposlenimi, jasno pa je, eden najboljšij načinov, da zaposlene spodbudite k delu v tej smeri, pa je dobro zastavljen team building. Poudarek na dobro, ker samo druženje ob pivu in čevapčičih ni dovolj. Kaj pa je? Team building, ki se osredotoča na tri ključne elemente: skupne cilje, zaupanje in zabavo.  

 

Prvi ključni element team buildinga: skupni cilji

Prvi element dobro zastavljenega team buildinga, ki bo imel dolgoročno pozitivne učinke na delovanje ekipe, je zastavljanje skupnih ciljev. Zaposleni morajo razumeti, da lahko nalogo, ki jo morajo rešiti, premagajo le kot ekipa, z unikatnim doprinosom različnih članov. Če je team building zastavljen tako, da vključuje izzive, ki se jih da premagati izključno kot ekipa, bo to pomenilo povečanje občutkov pripadnosti in lastne odgovornosti, kar se lahko v obliki povečane motivacije trajno odslikava tudi v delovnem okolju. Pri pripravi team building programov se pri TBAju torej trudimo, da vključujejo jasno predstavljene skupne cilje, ki spodbujajo sodelovanje in ekipno reševanje problemov. To ne pomeni, da v številne programe ne vključimo tudi zdravega tekmovanja; tudi to lahko pomaga pri visoki motiviranosti. A tudi v tekmovalnih programih zagotovimo, da zmago doseže ekipa, v kateri člani dobro sodelujejo – ne genialen posameznik.  

 

Drugi ključni element team buildinga: zaupanje

Zaupanje v člane ekipe je drugi ključni element, ki ga vključujejo dobro zastavljeni team building programi. Eden najboljših občutkov, ki ga lahko zaposleni začuti v službenem okolju, je, da se lahko zanese na ostele, prosi za pomoč in dobi podporo, ko jo potrebuje. Če je team building dobro zastavljen,  kar pomeni, da vključuje odprto komunikacijo, spodbujanje empatije in podporo ostalim članom ekipe, se lahko to prenese v delovno okolje, kar ne izboljša le zaupanja, ampak posredno tudi zadovoljstvo z delom in produktivnostni output. Pri snovanju team building programov se zavedamo, da si morajo zaposleni zaupati, saj bodo le tako lažje delili ideje, tvegali in se učili iz svojih napak. Grajenje zaupanja je torej eno od naših ključnih vodil, na katera se zanašamo, ko pripravljamo nove team building programe.  

Tretji ključni element team buildinga: zabava

Tretji element uspešnega team buildinga, na katerea moramo biti pozorni, če želimo, da ima dogodel daljnoročno pozitiven učinek, je zabava. Gre za element team buildinga, ki je obvezen, a hkrati sam po sebi ne bo zagotovil uspešnega dogodka. Pivo in čevapi ter večerno druženje je res lahko zabavno, a ker manjkata prva ključna elementa – skupno reševanje izzivov in gradnja zaupanja – bo ostalo le prijeten spomin, ne transformativna izkušnja za ekipo. A hkrati brez zabave team building dogodek ne bo uspešen, tudi če prva elementa stojita; pri TBAju verjememo v učenje skozi zabavo. Team building ne sme biti le še ena obveznost, zaradi katere ”teži” HR ekipa. Nasprotno; mora biti priložnost, da se zaposleni med seboj povežejo, sprostijo in uživajo v družbi kolegov, v igrivem vzdušju pa pridejo do pomembnih spoznanj, ki lahko trajno spremenijo njihovo funkcioniranje v timu. Naši dogodki so torej res poučni in pogosto vodijo do pomembnih spoznanj, a praktično vsi to dosežejo prek sproščenega vzdušja, v katerem se razvijata odprta komunikacija, empatija in podpora. Z razvojem zabavnih in kreativnih aktivnosti lahko ustvarimo pozitivno energijo, ki se prenese v delovno okolje in dvigne produktivnost članov ekipe. Če želite na hitro videti, ali bo team building dogodek uspešen, morate samo opazovati; se ljudje smehljajo?  

Če želite, da bo vaš naslednji team building dogodek uspešnica, ki bo še dolgo po dogodku pozitivno vplivala na počutje, motivacijo in povezanost zaposlenih, vključite v naslednji team building zgoraj opisane ključne elemente. Vedno pa se lahko tudi obrnete na profesonalce, ki že od idejne zasnove naprej skrbno pazijo, da bodo tri ključne komponente vključene v dogodek – kontaktni obrazec je spodaj;)  

Nasveti o ustvarjanju pravih timov

Novosti na področju aktivnosti, timskih del in izobraževanj

Zadovoljni ljudje se veselijo team buildinga

Katere tri elemente mora vsebovati team building?

Vodilni so spregovorili: team building je prihodnost posla

Raziskava vodilnih potrjuje: team building je prihodnost posla

Violine za glasbeni team building program

Glasbeni team buildingi: transformativna moč

V bazo znanja

Ustvarjamo rešitve za vaš tim

Predani smo k razvijanju inovativnih timskih programov, ki pomagajo k rasti ekipe in podjetja.

 

TBA mesečnik

Vabimo vas, da spremljate naš mesečnik TBA Komunikator, v katerem pišemo o trendih in inovacijah v teambuildingu ter vas obveščamo o dogajanjih v TBA.