Sreča na delovnem mestu

Sreča na delovnem mestu

3 min

Sreča na delovnem mestu je najboljši “protistrup” stresu. Razlog za stres pri delu navadno ni preveč dela, ampak slabo počutje ob delu. Povečanje zadovoljstva pri delu zmanjša odsotnost z dela in fluktuacijo zaposlenih.

Sreča na delovnem mestu je najboljši “protistrup” stresu. Razlog za stres pri delu navadno ni preveč dela, ampak slabo počutje ob delu. Povečanje zadovoljstva pri delu zmanjša odsotnost z dela in fluktuacijo zaposlenih. Srečni zaposleni so bolj motivirani in predani, so bolj ustvarjalni, inovativni in produktivni, bolje sodelujejo, pomagajo ostalim in so boljši pri delu s strankami. Podjetja s srečnimi zaposlenimi pa lažje prebrodijo krizo, saj so srečni zaposleni bolj odporni in odprti za spremembe.

Kje izvira sreča na delovnem mestu?

Sreča na delovnem mestu se ne zgodi sama od sebe. Ne usvarimo je samo s povišanjem plače, bonusi ali drugimi ugodnostimi. Sreča ne prihaja zgolj iz vrednot in vizije organizacije. Sreča prihaja iz stvari, ki jih počnemo tukaj in zdaj, iz rezultatov in odnosov – delamo dobro z dobrimi ljudmi.

Večina podjetij, ki želi povečati srečo na delovnem mestu, se tega loteva narobe. Najbolj pogoste ugodnosti so sadje, kava, zajtrki, masaže, članarina v telovadnici, zabave ... Če bi bile ugodnsoti edina stvar, ki vpliva na srečo, bi bila sreča na delovnem mestu omejena samo na podjetja, ki si to lahko privoščijo. Pa vemo, da temu ni tako.

Seveda ni nič narobe, če podjetje nudi te usluge. Dokazano dvigujejo zadovoljstvo s službo. Vendar zadovoljstvo in sreča nista ista stvar. Zadovoljstvo je zavestno. Pove, kaj mislite o svoji službi. Ste zadovoljni s plačo? Ste zadovoljni z delovnim časom? Ste zadovoljni z delom, ki ga opravljate? ...

Sreča pa je podzavestno čustvo. Ključno vprašanje je: Kako se počutite pri svojem delu? Ali vaša služba večinoma vzbuja pozitivna ali negativna čustva?

Na srečo vpliva veliko dejavnikov. Najpomembnejše lahko povzamemo v enem stavku. Ljudje so srečni, ko opravljajo dobro delo, so nanj ponosni in ustvarjajo dobre rezultate z dobrimi ljudmi.

Zavedati se moramo, da je nemogoče, da bi bili srečni ves čas. Pozitivni učinki se pojavijo v trenutku, ko so zaposleni srečni – tukaj in zdaj.

Sreča na delovnem mestu

Nasveti za srečo na delovnem mestu

Pozitiven začetek sestankov

Začetek sestanka postavi ton za celotno srečanje. Zato je pomembno, da ga začnemo z nečim pozitivnim. Z ekipo lahko delite dobro novico, česa se veselite ta teden, kaj zanimivega ste se naučili od zadnjega srečanja ...

To da boljši ton za preostanek srečanja in je veliko bolj zabavno kot začetek z neskončno litanijo pritožb in težav.

High five

Vsak je vesel, ko nekdo drug opazi njihovo dobro delo in jih pohvali. V tedenski sestanek vključite »high five« krog, kjer vsak član ekipe podeli 3 »petke« sodelavcem. High five lahko podarite nekomu, ki je v preteklem tednu dobro opravil svoje delo, nekomu, ki je pomagal vam ...

»High five« krog pomaga članom ozavestiti delo, ki ga opravljajo drugi in nasmeje vsakega, ki podari ali prejme petko.

Poslanstvo in vizija

Poslanstvo, vizija in skupne vrednote so lepilo med posamezniki v timu. Skupna ideja o namenu in prispevku tima je odličen začetek za timsko delo. Kaj je vaš zakaj? In kakšno vedenje je potrebno?

Povezujte zaposlene

Ljudje želimo sodelavce, ki jim lahko zaupamo, s katerimi lahko sodelujemo, jih prosimo za pomoč in jim pomagamo.  Zaupanje ne nastane samo od sebe. Graditi ga moramo namensko z vodenimi spoznavnimi aktivnostmi, sproščenim druženjem in timskimi programi (tudi na daljavo).

Ideje za timska druženja najdete tukaj.

 

Preberi še: Sreča v tem trenutku

Nasveti o ustvarjanju pravih timov

Novosti na področju aktivnosti, timskih del in izobraževanj

Team building, na katerega vpliva umetna inteligenca

Kadrovska renesansa 21. stoletja: kako bo umetna inteligenca spremenila kadrovanje

Comparison between a destructive and constructive end-of-year party

Kaj ustvari kvalitetno zabavo ob koncu leta – in zakaj "čevapi in pivo" niso dovolj

Po novem letu produktivnost zaposlenih drastično upade

Produktivno leto se začne v decembru!

V bazo znanja

Ustvarjamo rešitve za vaš tim

Predani smo k razvijanju inovativnih timskih programov, ki pomagajo k rasti ekipe in podjetja.

 

TBA mesečnik

Vabimo vas, da spremljate naš mesečnik TBA Komunikator, v katerem pišemo o trendih in inovacijah v teambuildingu ter vas obveščamo o dogajanjih v TBA.